Супервизијски састанак са ЦПСУ - јун 2024.

  понедељак, 8. јул 2024.

Време одржавања: 26.04.2024. године

Место одржавања: Републички завод за социјалну заштиту

Учесници: Супервизори и реализатори едукативних програма из центара за породични смештај и усвојење (ЦПСУ) из Ниша, Београда и  Крагујевца

Стручни скуп протекао је у складу са предвиђеним програмом рада. У првом делу састанка групи је представљена евалуација са претходног састанка када су учесници позитивно оценили активности Завода које се односе анализу екстерне и интерне супервизије које се реализују у РЗСЗ и ЦПСУ. Анализа упитника које су супервизори попоуњавали на претходном састанку указивала је да супервизори као доминантан проблем уочавају отежану сарадњу са центрима за социјални рад. Због ових импута опредељење саветника за социјалну заштиту је било да се у форми предавања и ПП презентације изанализира нормативни оквир (Породични закон, Правилник о организацији, нормативима и стандардима рада ЦСР и Правилник о хранитељству) који прописују процедуре у доношењу одлука о подобности хранитеља. Ови акти прецизно одређују ко доноси одлуке, а ко учествује у процесу. Правни акти недвосмислено указују да одлуку о подобности хранитеља доноси ЦСР, али да без синтетизованог извештаја и припреме и обуке хранитеља као саставног дела процедуре, а које реализује ЦПСУ, то није могуће учинити. Указано је и на одредбе Закона и подзаконских аката који праве изузетак, да је то могуће на територији где није основан ЦПСУ. Супервизори истичу да пракаса неретко одступа од нормативног оквира те да се понекад одлуке о подобности хранитеља доносе и без учешћа стручних служби ЦПСУ.

У делу дискусионог блока супервизори истичу и неуједначеност праксе и стручних поступака у центрима за социјални рад. Указано је такође и на различите методолошке приступе у проценама стручних служби ЦСР и ЦПСУ које се посебно односе на кориснике хранитељства, због чега је потребно остваривати односе сарадње, уважавања и међусобне подршке између стручњака ЦПСУ и ЦСР. Констатовано је да Правилник о организацији, нормативима и стандардима рада цср и Правилник о хранитељству две стручне службе доводе у недоумицу. Ово из разлога што цср реализује стручни поступак по методологији вођења случаја, а цпсу по методологији уведеној правилником о хранитељству. Често се у пракси дешава да стручњацима није јсано када се примењује један, када други, а када и да ли оба акта. Указано је такође да стручњаци међусобне најасноће треба да разрешавају честим контактима и састанцима на којим би се разматрали изазови у сарадњи са циљем постизања добробити корисника.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови