Супервизија у ЦСР Врање - мај 2024.

  уторак, 21. мај 2024.

Са супервизорима, руководиоцима, водитељима случаја и правницима Центра за социјални рад Врање одржан је супервизијски састанак/округли сто дана 20.05.2024. године у сали Центра за социјални рад Врање.

Стручном скупу присуствовало је 15 стручних радника ЦСР Врање, директорка установе и 2  саветника одељења за процену стручног рада и супервизију РЗСЗ  

Стручни скуп је организован под називом „Организациона култура у центрима за социјални рад“ и пријављен је Комори социјалне заштите као округли сто.

У Центру за социјални рад Врање одржан је Округли сто од планираних 16 током 2024. године. Планом и програмом рада Републичког завода за социјалну заштиту предвиђено је да се у текућој години реализује екстерна супервизија у великим центрима за социјални рад применом метода предавања, дискусионих група, технике дрво проблема-дрво циљева и израде нацрта оперативног плана. Основни циљ стручног скупа је унапређење организационе културе у центрима за социјални рад, као и очекивани резултати кроз анализу структуре, функција и вредности комуникације и препознавања могућности унапређења исте; мапирање тешкоћа у раду и избор приоритета; операционализација тешкоћа у опште и посебне циљеве, активности и исходе и на крају израда акционог плана. Реализатори стручног скупа су учесницима представили резултате анализе процеса супервизије у ЦСР и екстерне супервизије коју реализује РЗ са центрима. Учесници стручног скупа су сагласни да се у реализацији послова свакодневно суочавају са изазовима, те да анализа заиста одсликава реално стање, нуди могућности и даје препоруке за унапређење праксе. Учесници су били мотивисани и активни у дискусији и реализацији технике дрво проблема-дрво циљева, а као општи проблем делегирали су тему заштите деце од насиља у породици. Овај проблем су мапирали као један од већих изазова у раду и на томе је примењена предвиђена метода.

Завршни ставови групе супервизора из ЦСР Врање на крају групне супервизије:

 Учесници су задовољни оваквим начином реализације екстерне супервизије сматрајући је корисном. Сматрају да се може уклопити у већ планиране активности ЦСР. Изразили су задовољство презентованом техником „Дрво проблема-дрво циљева“. Део присутних стручних радника подсетио се технике, а дeо учесника су се први пут сусрели са оваквим приступом. Сматрају да  је техника примењива и да може бити од помоћи у реалиазцији послова из надлежности ЦСР.

 

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови