Округли сто са супервизорима из Јужне Србије - мај 2024.

  уторак, 4. јун 2024.

Дана  27. 05. 2024 године у згради општине у Бојнику одржан је округли сто на тему: Изазови који проистичу из различитих улога стручних радника ЦСРа у заштити деце – паралелно, одн. наизменично спровођење корективних и репресивних мера са позитивним мотивисањем, едуковањем и подржавањем родитеља  

Учесници: супервизори центара за социјални рад групе Јужна Србија - мали центри. Присуствовали су супервизори следећих ЦСР: Димитровград, Бела Паланка, Лебане, Медвеђа, Житорађа, Сурдулица, Блаце, Босилеград, Дољевац и Бојник који је био и организатор овог скупа. Укупно је било 12 супервизора.

Конкретна питања супервизора организатора скупа су била:  Да ли у ситуацијама када се Центар јавља у улогама када подноси кривичне пријаве (нпр. код отуђења или насиља у породици), лица против којих подносимо тужбе, трајно губимо као кориснике/ сараднике? Који су механизми да се родитељи/ одгајатељи као у овој ситуацији, приволе на сарадњу у циљу реалног сагледавања стања и потреба детета и родитељских капацитета и процене најбољег интереса детета ?

У едукативном делу радионице подсетили смо се вештина вођења случаја и разноврсних функција ЦСРа које понекад отежавајуће утичу на комуникацију са корисницима. Закључци  који се односе на постављена супервизијска питања су да је успостављање радног савеза са корисницима предуслов добре комуникације која доприноси и повољнијим исходима. У циљу успостављања радног савеза корисно је подсећати се потребних вештина – вербалних и невербалних као и њихово константно развијање. Професионалац прати ове знаке истовремено код корисника и код себе, како би стекао увид у сопствене слабости и тако их контролисао. У томе нам помажу и тимски рад, супервизија – екстерна и интерна. У успостављању и одржавању комуникације са корисницима и настојању да остваримо позитивне промене потребно је да проверимо и користимо све расположиве ресурсе: чланове шире породице, пријатеље, наставно особље и ПП службе школе, друге ЦСР (по потреби), саветовалишта, домове здравља и специјалистичке здравствене службе. Не треба се устручавати да од суда и тужилаштва понављано тражимо информације о исходу или фази поступка који се води ако је то важно за планирање даљег рада са породицом. Корисно је том приликом успоставити и телефонске контакте и објаснити ситуацију.

Постоје корисници са којима уз све вештине комуникације и све расположиве ресурсе не можемо да остваримо потребну сарадњу. Тада, обзиром да су нам интереси детета у фокусу, предузимамо мере за које смо овлашћени. У успостављању контакта са родитељем тако се може планирати пред групом за координацију и сарадњу у тужилаштву који ће због сумње на занемаривање и злостављање успоставити контакт и упутити корисника на ЦСР. Обзиром да је дотакнуто и питање сарадње са другим институцијама  (нпр. одбијање ДЗ да достави извештај о детету без сагласности родитеља) важно је инсистирати на траженом извештају позивајући се на постојећу пријаву за насиље у породици и обавезујуће протоколе у том смислу.

Рад ове групе се уобичајено одвија у пријатној и подстицајној атмосфери. Постоји кохезија групе, отворен однос, критичан и самокритичан приступ учесника уз спремност на пружање подршке и помоћи, што значајно доприноси корисности ових скупова.

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови