Округли сто са супервизорима из малих ЦСР Источне Србије - јун 2024.

  понедељак, 17. јун 2024.

Са супервизорима центара за социјални рад из Источне Србије одржан је супервизијски састанак/округли сто дана 12.06.2024. године у Центру за социјални рад општине Ражањ. Стручни скуп је одржан под називом „Дете и/или родитељи-важни аспекти и утицаји на здрав развој детета у висококонфликтним бракоразводним споровима“

Састанку су присуствовали супервизори из центара за социјални рад: Жабари, Бољевац, Деспотовац Ражањ, Мерошина, Мало Црниће, Сврљиг и Мајданпек.

Супервизијско питање односило се на дилеме стручних радника у ситуацији када суд не доноси одлуку о привременој мери благовремено и да ли је увођење мере корективног надзора оправдано како би се регулисао модел виђања деце са другим родитељем као нека врста „компензације“ због изостанка судске одлуке о привременој мери. Каква је пракса других ЦСР у ситуацијама преузимања деце у просторијама ЦСР, односно како препознати и превенирати могуће ризике. Део супервизијског питања односио се на то како успоставити добру комуникацију стручних радника са родитељима деце када имају отпор и негативистички став према стручним радницима, упућују честе поднеске и међусобно се оптужују.

Предлози групе  супервизора за поступање ЦСР

Након излагања супервизора из ЦСР Ражањ и приказа случаја групи, учесници су постављали питања о току поступка, тражили појашњења везана за децу обзиром да у приказу случаја није било довољно података о развоју, потребама и стању деце. Супервизори су такође давали повратне информације о сличним случајевима које су имали у својој пракси. Током састанка наметнуло се питање оправданости изрицања мера корективног надзора у овој фази стручног поступка. Наметала су се и питања поступања или непоступања других институција у разумним роковима јер то омета рад стручних служби ЦСР. У другом делу састанка са супервизорима је реализована радионица са циљем препозвања утицаја на децу високо конфликтних односа родитеља. Подељени су у четири групе. Прва група је одговарала на питање важних утицаја на развој деце у конкретном случају. Друга група је разматрала потребе деце и могуће ризике. Трећа група је разматрала питања насиља/отуђења деце. Четврта група је разматрала могући план са питањима ко у сучесници, које области план треба да обухвати и који је крајњи циљ планирања. Супервизори су након радионице сагласни да уколико родитељи не сарађују или не извршавају права и обавезе из садржине родитељског права, приоритет у заштити треба да буду деца, а да је увођење мера корективног надзора, мера из надлежности органа старатељства што је  свакако допринело реуспостављању односа деце са мајком. Све ово у контексту неблаговременог поступања суда у предмету доношења привремене мере. У односу на изостанак адекватне комуникације родитеља деце са стручним радницима препоручена је доследна примена професионалног односа и уважавања, промовисање заједничких задатака, вредности и добити за њих и њихову децу, добру припрему за састанак са родитељима деце као и усмеравање родитеља деце на тему састанка итд. Група такође сматра да на честе поднеске, „пријаве“ и притужбе родитеља деце (најчешће неосноване) није потребно одговарати него их треба евидентирати у листу праћења. То су свакако информације које могу бити корисне у процесима мониторинга и евалуације рада на предмету. 

Закључак

Група је препознала посвећеност колегиница из ЦСР Ражањ, мотивацију и сарадњу са представницима других институција. У оквиру стручног поступка Група је закључила да у оквиру надлежности центра за социјални рад треба предузимати мере корективног надзора, а обзиром да је предмет по жалби у другостепеном органу, нису сигурни да ли ће жалба бити уважена из процедуралних разлога. Закључено је такође да је потребно упутити ургенцију суду за доношење привремене мере како би се деци обезбедила сталност, стабилност и континуитет односа са оба родитеља и формално. Отежавајућа околност је та што родитељи живе у удаљеним општинама, а поступајући центри за социјални рад процењују да оба родитеља поседују мотивацију, повољне услове и добре родитељске компетенције за адекватно старање о деци. Због ових околности препоручена је конференција случаја која би као актере укључила стручне службе из оба центра за социјални рад и родитеље деце ради формирања конзилијарног мишљења.   

Супервизијски извештаји

Прикажи све извештаје >>

База акредитованих програма обуке

Најаве реализација акредитованих програма обуке

Породични сарадник

Тагови